Borg Havn skal sammen med sine tre eierkommuner og Viken fylkeskommune utrede et felles ladenettverk for elbåter i regionen. Samarbeidprosjektet har fått 352 000 kroner i Klimasats-støtte i år.
Forprosjektet «Grønn kystring» skal se på muligheten å etablere et konsept for et felles ladenettverk for elbåter i regionen som samordner ladebehov hos ulike brukergrupper, slik som kommunale tjenestebåter, fritidsbåter, lokale ferger for passasjer- og varetransport og fiskeflåten. Det skal legges vekt på størst mulig sambruk av infrastruktur for best mulig tilbud og effektiv ressursbruk. Ladeinfrastrukturen bør være skalerbar i takt med etterspørselen samtidig som det skal ses på muligheten for å lade kjøretøy og fritids- og yrkesbåter med samme infrastruktur.
Forprosjektet vil bygge på erfaringer og kunnskap fra havner i Hvaler, Fredrikstad og Sarpsborg kommune, som i felleskap skal se på muligheten for å etablere en «grønn kystring». Det skal også ses på en mulig utvidelse av ladenettverk til et større område: sørover mot Halden, Strömstad og Orust, nordover mot Moss og Indre Oslofjord og vestover til Vestfold, Telemark og Sørlandskysten. Her kan det være aktuelt å samarbeide med andre nettverk og initiativer som jobber med ladeplaner for elbåter.
– Dette prosjektet skal samle inn kunnskap og være et bidrag til å tilrettelegge for en grad av grønn omstilling av mindre fartøy som bruker farvannet i Nedre Glomma, sier Charlotte Iversen, miljøsjef i Borg Havn. Hvilket er like relevant for andre norske kystkommuner. Prosjektet skal dele med seg erfaringer og kunne være et bidrag inn i arbeidet for utvikling av et mulig forretningskonsept for et helhetlig og samfunnsøkonomisk ladenettverk. Målet er, basert på resultatene fra forprosjektet, å kunne etablere en pilot for et samfunnsøkonomisk og bærekraftig ladenettverk i Nedre Glomma-regionen.
Sentrale spørsmål som ønskes besvart gjennom arbeidet er:
- Hvordan kan dagens og fremtidige aktører (kommunen, næringsliv, private havner, småbåthaver m.m.) bidra i felleskap til nullutslippsløsning i sjøfarten?
- Kan ladeinfrastruktur for ulike flåter (fritidsbåter, lokale ferger for passasjer- og varetransport, kommunal tjenestebåter og andre yrkesbåter) samarbeide for en felles bærekraftig ladeinfrastruktur?
- Hvordan kan private og offentlige havner samarbeide for et bærekraftig ladenettverk i regionen?
- Er det mulig å utvikle pilot for utvikling av en samfunnsøkonomisk og bærekraftig ladeinfrastruktur
Om Klimasats
Klimasats er en støtteordning for kommuner og fylkeskommuner som vil kutte utslipp av klimagasser og bidra til omstilling til lavutslippssamfunnet.
183 kommuneprosjekter får 111 millioner kroner til å kutte utslipp av klimagasser. Her kan du se alle Klimasats-prosjektene som får støtte av Miljødirektoratet i 2021.