Kontraktsinngåelse på ny havnekran

mars 22, 2022

Liebherr 4

Borg Havn investerer i ny helelektrisk havnekran. Den nye krana, en skinnegående portal havnemobil kran, blir den første Liebherr leverer i Norge.

 

Kontrakten med Liebherr ble inngått onsdag 16. mars. Krana skal bygges ved fabrikken til Liebherr i Rostock i Tyskland og har en kostnad på cirka 50 millioner kroner.

–  Dette er en stor investering for Borg Havn, sier havnedirektør Tore Lundestad. Å foreta en fornyelse og modernisering av kranparken vår, i tråd med aktiviteten i havna, er helt avgjørende, forteller han.

Krana skal etter planen leveres høsten 2023. Den vil bli levert med skip og løftes ferdig montert på kaia på Øra i Fredrikstad.

Den nye havnekrana skal kunne benyttes ved alle havneoperasjoner på Øraterminalen.

–  På sikt vil den erstatte dagens «ship to shore» kran som ble kjøpt brukt fra Oslo Havn i 2008, forteller Lundestad.

Bilde: Fra kontraktsignering i Rostock. Havnedirektør Tore Lundestad til høyre sammen med Liebherrs representant.

 

Om krana
Den nye LBS 420 E er den siste utvidelsen av Liebherrs mobile havnekranproduktserie. Den ny designede maskinen er en rent elektrisk drevet portalkran. Krana er en universal allrounder og en viktig ressurs for håndtering av alle typer last, fra containere til bulk, stykkgods og tunge løft opp til 124 tonn. Det er en fremtidsrettet maskin som er designet for havner og terminaler med elektrisk infrastruktur.

Lundestad legger til at den nye krana hensyntar målet om en nullutslipp havn innen 2030.

– Vi har valgt en skinnegående kran som går på elektrodrift og er støysvak for å gjøre krana så miljøvennlig og skånsom for omgivelsene som mulig, sier havnedirektøren.

Bilde: En fornøyd delagasjon fra Borg Havn utenfor Liebherrs lokaler i Rostock, Tyskland. Fra venstre Tore Lundestad, Kenneth Mathisen, Kim-Erik Ballovarre og Pål Erling Johnsen.

Andre aktuelle saker: